perjantai 8. huhtikuuta 2016

Keväistä kasvuvoimaa Raparperille



Sateisen yön jälkeen olemme taas heränneet aurinkoiseen aamuun. Aikaisesta keväästä huolimatta monella puutarha alkaa jo herätä uuteen satokauteen. Raparperi avaa satokauden monen puutarhassa, mutta vaikka onkin vanha hyötykasvi, joka mummolan puutarhassa kasvaa lähes itsestään, ei se omassa pihassa menekään aina ihan niin…


Mummolan raparperi, paksut mehevät varret ja lehdet, niin suuret että niitä saattoi käyttää päivänvarjona. Tai oman pihan pieni tupsu, juuri ja juuri sormenpaksuiset, hintelät varret joiden päässä juuri kämmentä suurempi lehti….

Monella uuden pihan omistajalla on haasteita saada raparperista satoa. Taimikaupasta ostettu tai äidin pihalta jakotaimena siirretty alku kasvaa kituen, muutaman sormenpaksuisen varren, ja kun ensisato on korjattu, ei toista tarvitse enää odotella…

Tuttu tarina. Mummolan upeasta vanhasta taimesta lohkottu pala kasvoi kituen monta vuotta, ja olin jo menettämässä toivoni. Pari vuotta sitten tulin kuitenkin siirtäneeksi raparperin kasvimaan kulmaan, paikkaan, johon oli ajettu vahvaa kompostimultaa paksu kerros. Ja jo samana vuonna monta vuotta kitunut taimi heräsi uuteen eloon. Kuvassa taimi sen ensimmäisenä vuonna, aikaisin keväällä tehdyn siirron jälkeen.

Raparperi vaatii aikaa ja paljon voimaa! Raparperi kannattaakin istuttaa syvämultaiseen paikkaan ravinteikkaaseen maahan. Keväällä olen antanut raparperille aimo annoksen kanankakkaa pieniin kuoppiin jotka olen kaivanut raparperin juuriston alueelle ja sitten peittänyt (näin minimoidaan myös hajuhaitta). Ja sitten tarvitaan malttia. Vanhan raparperin juuri on valtavan suuri jopa puumainen. Pieni taimikaupasta ostettu taimi on kasvanut lyhyen elämänsä rajallisessa multatilassa eikä sen juuri ole päässyt eikä ehtinyt kehittyä. Kun raparperi sitten vihdoin on asettunut aloilleen, antaa se uskollisesti satoa vuodesta toiseen.

Olen eräältä Rouvalta saanut vanhan raparperipiirakan reseptin joka on niin helppo ja niin uskomattoman herkullinen etten malta olla liittämättä sitä tähän…

Raparperipiirakka (vaihtamalla jauhot, gluteeniton)
125g sulatettua voita
 
4dl vehnäjauhoja ( gluteenittomana 2,5dl gluteenittomia jauhoja, 1,5 dl gluteenittomia kaurahiutaleita)
2dl sokeria
1tl vaniljasokeria
1 tl leivinjauhetta
1 tl soodaa
täyte: noin ½ l raparperinpaloja ( ja muutama mansikka)
250g rahkaa
1 kananmuna
1 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria

Sulata voi, sekoita kaikki kuivat aineet keskenään, ja sekoita sitten sulatetun voin kanssa murumaiseksi seokseksi. Levitä ½ taikinasta piirakkavuokaan pohjalle. ( 2 annosta = pellillinen). kaada päälle raparperinpalat (ja mansikat). sekoita täytteen muut aineet keskenään ja nostele raparperin päälle. Murusta lopputaikina päällimmäiseksi. Paista 200 asteessa 30-40min. Anna jäähtyä ja nauti!

 Olen tosiaan valmistanut ohjeen myös gluteenittomista jauhoista, mutta silloin on hyvä korvata osa jauhoista gluteenittomilla kaurahiutaleilla jotta pohjaan saadaan rapeutta.
Jos sinulla on tarinoita omasta puutarhastasi niin haluamme kuulla niistä. Myymälässä ammattilaiset auttavat sinua mielellään löytämään ratkaisut haasteisiin, mutta usein puutarhaharrastajien tietopankista löytyy pieniä käytännön niksejä, joita ei koulun penkillä opi, eli mieluusti kuulemme myös onnistumisista.



Marlena
AMK hortonomi
Myymäläpäällikkö, S-Garden

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti